هنگام مقابله با پیچیدگی های بهبود زخم، به راحتی می توان وضعیت تغذیه بیمار خود را در این سفر نادیده گرفت. ما اغلب در مراقبت از زخم به تغذیه اهمیت می‌دهیم و وقتی روند بهبودی بهینه نیست، روی نگرانی‌های دیگر تمرکز می‌کنیم، و سؤالاتی از این قبیل را مطرح می‌کنیم: آیا مطالعات عروقی را سفارش داده‌ایم؟ آیا آنها را به مناسب ترین سطح پشتیبانی رسانده ایم؟ آیا عفونت زمینه ای وجود دارد که باید آن را برطرف کنیم؟ چرا شفا متوقف شده است؟!

 

مواد مغذی ضروری در مراقبت از زخم

پروتئین : این یکی را همه می دانند! این معمولاً اولین چیزی است که هنگام صحبت در مورد تغذیه با بیماران زخمی خود به آن اشاره می کنیم. کمبود پروتئین با نرخ های ضعیف التیام، کاهش کلاژن سازی و از بین رفتن زخم همراه است. یک زخم با تخلیه زیاد می تواند باعث کمبود پروتئین تا 100 گرم در روز شود. و این فقط برای یک زخم! حال، بیمار خود را با صدمات فشاری متعدد و زخم های متوسط ​​تا زیاد تصور کنید. تلفات پروتئین زیاد می شود و تأثیر کمبود پروتئین بر این بیماران می تواند عمیق باشد. از دست دادن عضله بدون چربی را به معادله اضافه کنید، و ممکن است احساس کنید که در حال مبارزه با یک نبرد باخت هستید.

به همه بیماران مراقبت از زخم باید آموزش تغذیه داده شود تا به آنها کمک کند پروتئین را به عنوان اجزای سازنده تجسم کنند و از "غذا به عنوان دارو" در طول فرآیند بهبود زخم استفاده کنند. منابع پروتئینی خوب شامل گوشت بدون چربی، ماهی، تخم مرغ، لوبیا، ماست، پنیر، آجیل، دانه ها، شیر و پنیر است. یک مکمل پروتئین خوب به شکل شیک یا میله نیز ممکن است پیشنهاد شود. مهم است که به بیماران آموزش داده شود که این مکمل‌ها برای استفاده در بین وعده‌های غذایی که از قبل دارای پروتئین هستند و نباید به عنوان جایگزین وعده‌های غذایی استفاده شوند. بیماران دیالیزی باید قبل از تغییر رژیم غذایی خود با نفرولوژیست خود در مورد مقادیر ایمن دریافت پروتئین مشورت کنند.

کالری : در طول بهبود زخم، بدن برای ترمیم بافت به کالری نیاز دارد. به دلیل نیاز به انرژی در فرآیند بهبود زخم، دریافت کالری کافی برای بیمار مهم است. در زخم های شدیدتر، وضعیت متابولیک بیش از حد بدن می تواند تا 50 درصد کالری بیشتری مصرف کند. ممکن است آموزش این بیماران مفید باشد که رژیم فعلی آنها نیازهای متابولیک روزمره آنها را مدیریت می کند و واقعا چیز زیادی برای بدن باقی نمانده است تا از آن برای التیام زخم استفاده کند. افرادی که زخم های کمتری دارند معمولاً به کالری مازاد قابل توجهی نیاز ندارند. هنگامی که افزایش کالری دریافتی را توصیه می کنید، به بیمار خود در مورد سالم ترین راه برای رسیدن به این هدف آموزش دهید. این کار از مصرف بیش از حد سدیم و شکر جلوگیری می کند. این امر به ویژه در مورد بیماران دیابتی شما مهم است.

مایعات: هیدراتاسیون کافی به بدن در رساندن مواد مغذی لازم به زخم در حال بهبود کمک می کند. بیمارانی که دارای زخم‌هایی با تخلیه‌ی زیاد هستند یا بیمارانی که به طور مزمن کم‌آبی دارند، برای رسیدن به این هدف، باید هیدراتاسیون خود را افزایش دهند. آموزش انتخاب های مناسب برای افزایش هیدراتاسیون برای جلوگیری از مصرف بیش از حد سدیم، شکر و کافئین مهم است. بیماران دیالیزی و نارسایی قلبی باید قبل از ایجاد تغییرات قابل توجه در مصرف مایعات، با متخصصان نفرولوژی و قلب خود مشورت کنند. بیماران دیابتی همچنین نیاز به تمرکز ویژه روی راه های مناسب برای افزایش وضعیت هیدراتاسیون خود و همچنین مدیریت سطح قند خون خود دارند.

ویتامین A : ویتامین A یک ماده مغذی مهم در طول مرحله تکثیر بهبودی است. به تشکیل گرانول و بافت های اپیتلیال جدید کمک می کند. همچنین به سنتز کلاژن و رگ زایی کمک می کند. افزایش ویتامین A همچنین می تواند با کمک به مهاجرت سلولی به بهبود زخم بیماران استروئیدی مزمن خوراکی کمک کند. منابع خوب ویتامین A شامل تخم مرغ، هویج، سیب زمینی شیرین، جگر، اسفناج، کلم بروکلی، کدو تنبل، فلفل دلمه ای، کلم پیچ، شیر، گوجه فرنگی، ماهی، گریپ فروت و طالبی است.

ویتامین C : ویتامین C توسط بدن در تمام مراحل بهبود زخم استفاده می شود و در کلاژن سازی بسیار مهم است. JAMA (مجله انجمن پزشکی آمریکا) در سال 1942 اشاره کرد که کمبود ویتامین C ممکن است به تجزیه زخم های جراحی غیر عفونی در بیماران مبتلا به کاشکسی و بیماران مبتلا به ناهنجاری های دستگاه گوارش کمک کند. منابع خوب ویتامین C شامل مرکبات، فلفل دلمه ای، توت فرنگی، گوجه فرنگی، سیب زمینی سفید و سبزیجات چلیپایی است.

روی : کمبود روی پاسخ التهابی بدن را تغییر می دهد. در نتیجه ممکن است تاخیر در بهبود زخم رخ دهد. اصلاح این کمبود می تواند به انتقال زخم از مرحله التهابی به مرحله تکثیر کمک کند. منابع خوب روی عبارتند از: بادام هندی، گوشت گاو، تخم مرغ، ماست، شیر، غلات کامل، نخود، دانه ها، صدف، بادام، مرغ، لوبیا، توفو، اسفناج و جو.

مس: مس در رگ زایی، القای فاکتور رشد اندوتلیال و تثبیت پروتئین های پوست نقش دارد. اینها بخش های ضروری مرحله تکثیر بهبود زخم هستند. منابع خوب مس عبارتند از صدف، جگر، تخمه آفتابگردان، آووکادو، آجیل، لوبیا، نخود، غلات کامل، سبزیجات برگ دار، نخود فرنگی، سالمون، ماهی، توفو و عدس.

آرژنین و گلوتامین : آرژنین به اکسید نیتریک کمک می کند تا جریان خون را افزایش دهد و اکسیژن و سایر مواد مغذی حیاتی را به زخم برساند. همچنین به رگ زایی، تکثیر سلولی و تشکیل کلاژن کمک می کند. گلوتامین انرژی را به سلول های تکثیر می دهد. منابع خوب آرژنین و گلوتامین عبارتند از: گوشت، ماهی، آجیل، دانه ها، حبوبات، غلات کامل، محصولات لبنی، توفو، اسفناج و کلم.

تغذیه اضافی در ملاحظات مراقبت از زخم

یک رژیم غذایی خوب و متعادل باید تغذیه مورد نیاز اکثر بیماران را برای بهبود زخم فراهم کند. بیماران مبتلا به زخم های مزمن، سوء تغذیه پروتئینی-کالری، اعتیاد به الکل، کاشکسی و بیماران سرطانی احتمالاً برای دستیابی به سطوح مناسب تغذیه برای بهبود زخم، به مکمل نیاز دارند. این بیماران از آموزش های تغذیه ای افزایش یافته و مستمر بهره مند خواهند شد.

مکمل ویتامین و همچنین مکمل پروتئین به شکل شیک و/یا میله نیز مفید خواهد بود. این بیماران و همچنین بیماران دیابتی از ارجاع به متخصص تغذیه نیز بهره مند خواهند شد. مثل همیشه، بیماران دیالیزی باید قبل از تغییر رژیم غذایی خود در مورد مصرف پروتئین ایمن و محدودیت مایعات با نفرولوژیست خود مشورت کنند.